söndag 22 augusti 2010

Rödgrön majoritet alltmer avlägsen

Vilka slutsatser kan dras av den senaste tidens mätningar, inklusive dagens sifo.

-Miljöpartiet tappar, vilket beror på att regeringen äntligen varit klok nog att sluta fokusera på klimatalarmism. Miljöpartiet kommer alltid att ha större trovärdighet när det gäller att begränsa koldioxidutsläpp så ju mer regeringen talar om klimatfrågan desto fler väljare kommer de förlora till Miljöpartiet. Så det är bra att de slutat fokusera på frågan.

-Alliansen leder. Exakta ledningen varierar mellan mätningarna, men att de leder står klart. Och som Gudmundson påpekar brukar socialdemokraterna vara dåliga valspurtare.

-SD balanserar kring 4%-spärren. Samtidigt bör man komma ihåg att opinionsmätningar brukar underskatta dem eftersom inte alla SD-sympatisörer brukar våga medge att de röstar på SD., så det troliga är fortfarande att de kommer in.

-Av de två föregående punkterna följer att de två troligaste utgångarna är alliansmajoritet eller att alliansen blir störst men SD blir vågmästare. En rödgrön majoritet är fortfarande möjligt men framstår som alltmer osannolikt. Mona Sahlin kommer därför troligen aldrig bli statsminister.