måndag 30 augusti 2010

Media mörkar om rödgrön tobak- och alkoholskattehöjning

En av de allra sämsta inslagen i alliansens valplattform är ett förslag om höjd punktskatt på tobak och alkohol. Att öka förmynderiet på detta sätt är -eller borde åtminstonde vara- ovärdigt en borgerlig regering. Med största sannolikhet är detta främst Kristdemokraternas fel, men även Anders Borg försvarade det med den idiotiska kommentaren att "man ska arbeta och inte supa"(eller röka eller snusa tydligen)-som om bara nykterister kan arbeta.

Och några nya arbeten blir det inte-förutom för hembrännare, smugglare och de som anordnar bussresor till Tyskland för att handla alkohol.

Man läser nu att vissa funderar på att rösta på de rödgröna istället på grund av detta. Det är dock ingen bra idé eftersom de förespråkar en nästan exakt (2 miljarder mot 1,8 miljarder för alliansen) lika stor höjning av tobak- och alkoholskatterna.

Mediarapporteringen ger dock intryck av att enbart alliansen förespråkar det då de exempelvis skriver "vid en borgerlig valseger". Mer korrekt vore att skriva att höjningen sker oavsett vilket block som vinner.

Vill man proteströsta mot detta förslag, och andra antiliberala felsteg från alliansen, finns det betydligt lämpligare alternativ än rödgröna partier som föreslår samma sak.