söndag 8 augusti 2010

Vänsterns absurda Afghanistanpolitik

Inom "högern" finns det två åsikter angående närvaron i Afghanistan. Endera att vi bör lämna landet för att begränsa förluster av våra soldater och pengar och enbart lite då och då när tecken dyker upp på al-Quaida verksamhet bomba de mål där denna verksamhet tros pågå. Den andra posititionen är att man aggresivt bekämpa talibanerna med omfattande militär närvaro, dels av det altruistiska skälet att förhindra att talibanerna lyckas införa det barbariska samhällstyre som de står för och dels för att det i frånvaro av trupper kan vara svårt att får information om och förhindra al-Quaida verksamhet.

Det finns goda argument både för och emot båda dessa positioner, men däremot finns det inga legitima argument för och väldigt många legitima mot den tredje position som den svenska vänstern, inklusive exempelvis Helle Klein och Lars Ohly, står för: nämligen att det är fel med militär närvaro, men att man istället bör öka biståndsinsatserna till Afghanistan.

Det första problemet med denna position är att den representerar en ännu extremare altruism än den ovannämnda tredje positionen. Det ska inte finnas någon positiv effekt alls av denna uppoffring från oss eftersom att ingen bekämpning av våra fiender tillåts. Ett kanske ännu värre problem är att denna strategi är fullständigt absurd.

Militär närvaro är nämligen en nödvändig förutsättning för biståndsverksamhet i ett land som Afghanistan. Talibanerna har konsekvent visat noll respekt för utländska biståndsarbetare, även om eller rättare sagt särskilt om, de inte skyddas av trupper. Talibanerna föraktar biståndsarbetare som otrogna inkräktare, och har visat i både ord och handling att de kommer att angripa dem och stjäla deras varor.

Vi fick nu ännu ett exempel på det när talibaner dödade 10 medlemmar av en obeväpnad biståndskonvoj.

Biståndsverksamhet är alltså i princip omöjlig utan militär närvaro, och åsikten att vi bör ha biståndsverksamhet utan militär närvaro är därför lika dum som åsikten att man bör bedriva uppdrag i Antarktis inland under vinterperioden i sommarkläder och utan någon slags uppvärmning i husen.