onsdag 25 augusti 2010

Skulle bli lite problematiskt

Inte för att jag skulle bli alltför bedrövad om Birgitta Ohlsson gick över till Miljöpartiet, men nog är väl de båda miljöpartisterna Jakob Dalundes och Maria Ferms inlägg där de bjuder in henne till Miljöpartiet bland de sämst genomtänkta inläggen i år.

Deras argument för är att hon tidigare var oenig med sitt parti om FRA och att hon förmodligen inte gillar viss retorik från andra borgerliga politiker i integrationsfrågan. Men med tanke på att hon nu är enig med sitt parti om FRA och med tanke på att de sakliga skillnaderna i integrationspolitiken är minimal så framstår de argumenten som inte särskilt starka.

Och samtidigt skulle stora problem uppstå. Exempelvis är Birgitta Ohlsson en hängiven Israelvän, medan Miljöpartiet inte bara ständigt hetsar mot Israel utan kräver handelssanktioner mot Israel. Bara det är en stor saklig (och inte bara retorisk) skillnad.

Och sen är hon oenig med Miljöpartiet i en rad andra frågor, exempelvis det faktum att hon vill att Sverige ska införa euron, gå med i NATO, bygga ut kärnkraften och att hon är för regeringens ekonomiska politik, medan Miljöpartiet är starkt emot alla dessa saker.

Så jag tror nog faktiskt inte att hon skulle passa i Miljöpartiet.