tisdag 15 december 2009

Stödet för euron ökar

För första gången sedan 2002 så är nu fler positiva än negativa till införande av euro som valuta i Sverige. Som folkomröstningen året efter 2002 visade så innebär det dock inte nödvändigtvis att en eventuell ny omröstning nödvändigtvis skulle innebära en seger för jasidan.

Väl värt att notera är att det enbart är bland 2 partiers sympatisörer som det finns en majoritet för euron, nämligen Moderaternas och Folkpartiets. Hos samtliga andra partier (inklusive gruppen "övriga partier") finns en majoritet emot. Men å andra sidan är majoriteten ganska förkrossande bland de moderata och folkpartistiska väljarna, medan majoriteten emot är relativt liten bland miljöpartistiska, socialdemokratiska, centerpartistiska och kristdemokratiska väljare. Endast bland vänsterpartistiska och "övriga partiers"(läs sverigedemokratiska) väljare är majoriteten emot förkrossande och dessa partigrupper är betydligt mindre än M och Fp.

Samtidigt så ökar majoriteten för EU-medlemskapet ytterligare. Den majoriteten är dramatiskt mycket större än majoriteten för euron, så många av dem som är emot euron är dock för EU i övrigt eller är osäkra på om EU i allmänhet är bra. I denna fråga är det bara bland Vänsterpartiets och "övriga partiers"(SD) väljare som en majoritet fortfarande är emot.

Medialänkar i ämnet: SVD, DN1, DN2, DN3

Statistisk källa: SCB