lördag 19 december 2009

Miljöpartiet är verkligen inte liberalt

Ett antal liberaler, med Svend Dahl och Johan Norberg som de mest tongivande har försökt framställa Miljöpartiet som relativt liberalt . Även om det är sant att Miljöpartiet i enstaka frågor (Precis som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i enstaka frågor är frihetliga) är frihetliga är detta dock missvisande.

För det första så står Miljöpartiet rent allmänt sett för en vänsterinriktad ekonomisk politik. För det andra som Jonas Pettersson påpekar i denna läsvärda artikel så är de inte särskilt frihetliga när det gäller så kallad personlig frihet.

För det tredje så är det tvärtemot vad Pettersson skriver inte förenligt att vara grön (åtminstonde inte i bemärkelsen grön politik, däremot är det ok med en självvald grön personlig livsstil) och liberal. De gröna står för en radikal inskränkning av folks frihet i "klimatets" namn. Förvisso har alla riksdagspartier hoppat på det tåget så att säga, men Miljöpartiet går klart längst med sina krav på 80%(!) minskning av koldioxidutsläppen till 2020, något som skulle göra Sverige mycket fattigare och mycket ofriare.