lördag 26 december 2009

100% säkerhet kan aldrig uppnås

Ytterligare ett islamistiskt terrordåd försökte genomföras igår på juldagen i USA-denna gång utförd av en al-Quaidamedlem från Nigeria. Som tur var så hade en passagerare handlingskraft nog att sätta stopp på det.

Men även om terroristen inte lyckades skapa någon direkt skada så åstadkom han ändå indirekt skada genom att de redan hårda säkerhetskontrollerna vid flygplatser skärps ytterligare.

För all del så bör man naturligtvis i den mån det inte skapar alltför mycket besvär göra allt för att stoppa terrorister. Men samtidigt måste man inse att det kommer nog aldrig att gå att åstadkomma 100% säkerhet. Varje säkerhetsåtgärd som reaktion på de senaste metoder som prövats kommer bara följas av att terrorister hittar på nya metoder. Säkerheten har som bekants skärpt flera gånger med bland annat extra kontroll av skor och förbud mot vätskor, men det hindrade inte detta.

Och man måste väga säkerhetsåtgärder mot de kostnader och besvär som dessa innebär för passagerare. Antalet personer som dör i flygplansrelaterade terrordåd är trots allt försumbart jämfört med antalet som dör i exempelvis biltrafiken.

Medialänkar i ämnet: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4