tisdag 29 december 2009

Den kravlösa miljardrullningen till kommunerna

Många har diskuterat den Timbrorapport som avslöjat att antalet byråkrater ökat snabbare i den offentliga sektorn än övriga anställda som presenterades på DN debatt igår.

Detta är i och för sig inte nödvändigtvis fel. Ett visst antal "byråkrater" (eller administratörer) behövs trots allt för att hantera löneutbetalningar och annan redovisning, för att organisera och granska verksamheten. Just ökad granskning av verksamheten (något som lär kräva fler granskare) är ju just också vad författarna med rätta kallar för.

Däremot så är det alltid en risk att för många byråkrater anställs av politiker som ansvariga för dubiösa politiskt korrekta projekt, som väntjänst åt släktingar eller vänner och liknande. Och det faktum att det inte finns något samband mellan tillväxten i befolkning eller "välfärdsarbetare" och antalet administratörer gör att det finns skäl att tro att på många håll sker just detta.

Författarna har också en viktig poäng när de jämför den massiva miljardrullningen till kommuner och landsting med den försiktiga attityd som regeringen hade till att ens ge lånegarantier till Saab. Precis som regeringen bör kräva en ordentlig affärsplan av Saab så bör man kräva av kommuner och landsting att de gör upp och redovisar planer för hur eventuella bidrag ska användas på effektivast möjligaste sätt. Men istället så öser regeringen gigantiska belopp över kommunerna utan minsta granskning av hur dem används. Något som lär leda till att en stor del av pengarna används på sätt som inte var tänkt och att kvalitetsförbättringen i vård, skola och omsorg blir liten eller obefintlig trots de gigantiska belopp som kommuner och landsting fått.