måndag 18 april 2011

Vad vi lärt oss om vargar

På DN:s förstasida är det stora rubriker om vargattacken utanför Stockholm där vargar dödade en hund som var ute och gick med den barnfamilj som ägde den. Av denna incident har vi nog lärt oss två saker:

1) Vargattacker blir bara riksnyhet när de inträffar i stor-Stockholmsområdet. När liknande attacker sker i exempelvis Värmland och Dalarna så sägs inget i DN, SvD eller de rikstäckande TV-nyheterna.

2) Vargar är farliga för hundar, men inte för människor. De där vargarna hade utan större svårighet kunnat döda kvinnan och hennes barn också, men de var inte intresserade av att göra det. Det "utfall" som en av vargarna gjorde mot henne tycks bara vara menat att skrämma bort henne då vargar springer betydligt snabbare än människor (de kan springa i en hastighet på mer än 60 kilometer i timmen, att jämföra med 36 kilometer i timmen för världens snabbaste människor på 100-meters lopp och sisådär 20-25 kilometer i timmen för normala människor) och hade lätt kunnat hinna ikapp henne.

Att de dödade hunden berodde förmodligen på att hunden likt alla andra hundar är en ättling till vargen och att de således såg den som en annan varg som inkräktade på deras revir.