lördag 30 oktober 2010

Ayn Rand om Israel

Marknadsliberalismens/den klassiska liberalismens "grand old lady" uttalar sig om den israelisk-arabiska konflikten i videoklippet nedan. Diskussionen är då från den vänsterinriktade Phil Donahues show.

Vissa skulle för övrigt kanske tolka hennes omdömen om "the Arabs" som etniska generaliseringar av rasistisk form, men ni bör komma ihåg att det uttalades i sammanhanget av den israelisk-arabiska konflikten och med det i åtanke så bör det vara uppenbart att hon inte syftar på alla personer av arabisk etnicitet, utan de arabiska grupper (Fatah/PLO, Hamas, Hizbollah, Syriens regering med flera) som försöker förinta Israel. Och med detta klargörande i åtanke så är hennes beskrivning av dessa grupper, och av konfliktens natur i allmänhet väldigt träffsäker och bra för att vara i ett forum som "Phil Donahue show".

För en mer utförlig diskussion av de väsentliga frågorna rekommenderas för övrigt denna text av Ayn Rand Institutets Yaron Brook och Peter Schwartz. Texten är från 2002 så den refererar till saker som tack och lov inte finns längre, som palestinska självmordsbombningar och ärketerroristen Yassir Arafat, men i övrigt så är dess analys klockrent bra och relevant. Förutsägelsen i texten att områden som Israel lämnar över till palestinierna skulle bli terrornästen har för övrigt tyvärr blivit bekräftad av vad som hände efter det att Israel lämnade Gazaremsan 2005.