måndag 21 mars 2011

Poirier-Martinssons orwellianska försvar av SVT

Efter att tidigare ogillat vad Roland Poirier Martinsson skrivit, så har jag de senaste året kommit att börja gilla hans inlägg allt mer och mer. Dagens kolumn i SvD där han försvarar SVT är dock ett riktigt bottennapp som påminner om hans äldre artiklar.

För det första så frågar han man "hur man kan vara borgerlig och ändå motståndare till public service". Det måste nog kvalificera sig som årets dummaste fråga. Det är som att fråga "hur man kan vara likhetsfeminist och ändå förespråka könskvotering" eller "hur man kan vara socialist och ändå vara för fördelningspolitik" eller "hur man kan vara sverigedemokrat och ändå motståndare till fri invandring".

Så kallad "public service", alltså statstelevision och statsradio för att använda ett ärligare uttryck, är tvångsfinansierad via den skatt på innehav av TV-apparater som kallas "TV-licens". Borgerligt sinnade personer förespråkar ett minimering av skatteuttaget och därför är den naturliga borgerliga hållningen att vilja slopa denna onödiga skatt.

Hans förvirring kring borgerlig ideologi blir värre när han talar om att det innebär att "samhället behöver en sammanhållande historisk, kulturell och inte minst vardaglig erfarenhet". Vad som menas med denna floskelrabbling är oklart, men det där med att staten ska skapa "samhällelig gemenskap" låter faktiskt mer som det som ideologier som socialism och fascism brukar förespråka. Martinsson tycks förväxla borgerlighet med socialism alternativt fascism.

Detta är dock inte det enda dumma i kolumnen. Exempelvis så har han en fullständigt verklighetsfrämmande teori att marknaden inte klarar av att förmedla seriös samhällsbevakning. Alldeles bortsett från att det är en distinkt socialistisk teori så finns det ingen anledning att tro det med tanke på att privata TV-kanaler har ett intresse av att förmedla det då folk efterfrågar det och mycket riktigt så kan vi se att privata TV-kanaler i både Sverige (framförallt då TV4) och utomlands förmedlar det.

Poirier-Martinsson är för övrigt missnöjd med vissa av programmen i de privata kanalerna, vilket för övrigt jag också är. Men jag är också missnöjd med många program i SVT, och det verkar Poirier-Martinsson vara. Men som tur var behöver vi ju inte se dem om vi inte vill. Skillnaden mellan dessa är dock att ingen tvingar oss att betala för de privata kanalernas program, medan det däremot råder tvång att betala för SVT:s program.