tisdag 12 februari 2013

Inget fel med att äta hästkött

De senaste dagarna har det rått en stor upprördhet över att en franskägd lasagnetillverkare i Luxemburg som levererat lasagne till Findus, och även till ICAs, Coops och Axfoods egna varumärken, tydligen använt sig av en underleverantör i Rumänien som levererat hästkött (istället för som utlovat nötkött) . Motivet för detta är troligen att i Rumänien så är hästkött billigare än nötkött

Denna upprördhet är delvis berättigad. Det är en viktig princip att man ska kunna lita på vad som står i innehållsförteckningar och det är fel att de som känner obehag inför att äta hästkött ska luras att göra så bara för att pressa kostnaden. 

Men med detta förtydligat så måste jag dock säga att det hela börjar bli lite överdrivet. Så högt som tonfallet tidvis varit så får man lätt intrycket att hästkött skulle vara på något sätt pestsmittat, vilket naturligtvis det inte är. Det är inte mer farligt att äta hästkött än att äta nötkött, och troligen smakar det inte sämre heller. 

Och medan Islam och judendomen förbjuder sina anhängare från att äta griskött, och hinduismen förbjuder sina anhängare från att äta nötkött finns det ingen religion som förbjuder ätandet av hästar (Och hursomhelst bör vi inte bry oss om sånt). Däremot så är det så att många gillar hästar så starkt att de därför tycker det är fel att äta hästkött, något som förmodligen särskilt gäller personer som ägnar sig åt ridsport och/eller har en eller flera hästar som man har ett husdjursliknande förhållande till. 

Själv tycker jag också att hästar är fina djur, men det är inte ett tillräckligt skäl för att avstå från att äta hästkött. Det vore naturligtvis helt förkastligt att i förtid avliva hästar som någon betraktar som ett husdjur eller av annat skäl är starkt fäst vid, men som tur var förutsätter inte hästköttsproduktion det. Utan vid produktion av hästkött, liksom produktion av griskött, nötkött och annat kött, används naturligtvis bara hästar som är uppfödda till att bli slaktdjur och som ingen därför är personligen fäst vid.  Hästar som slaktas är ingens favorithäst, utan hästar som aldrig skulle existerat utan hästköttsnäringen. 

De som ändå känner känslomässigt obehag inför det ska som sagt ändå inte luras att äta det, och på grund av det och principen att innehållsförteckningar ska vara korrekta så det är helt rätt att den där fuskande rumänska köttleverantören, och i mindre grad också den i bästa fall slarvande och aningslösa  franska lasagneproducenten, straffas ordentligt. 

Men upprördheten över det hela har tidvis tappat sinne för proportioner (som att man ska ha ett krismöte inom EU angående det hela) och att dra in existerande mat från hyllorna är ändå en överreaktion. Det är som sagt inte det minsta farligt, och det kan ätas av de av oss som inte har något emot att äta hästkött. Nästan alla har nog vid det här laget hört talats om att det är hästkött i lasagnen och för de ytterst få som helt isolerat sig från all slags nyhetsrapportering så kan man sätta ut i butiken en skylt där det förklaras att de är felmärkta och att de troligen innehåller hästkött.