måndag 7 maj 2012

Miljöpartiet och Vänsterpartiets galenskap i partiledardebatten

Gårdagens debatt innehöll inte särskilt mycket nytt eller anmärkningsvärt. Den klart mest "färgstarka" var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, men det behöver inte varit enbart positivt för honom då han kan ha skrämt bort en del genom att verka för arg.
Och orealismen i hans politik lär skrämma bort alla som ens kommer i närheten av att vara vettiga.

Exempelvis vill han och hans parti lägga ner svensk vapenexport, som ger Sverige inkomster på 14 miljarder årligen, och ersätta de förlorade jobben med högre statliga utgifter. Han vill alltså ersätta en stor inkomstkälla för staten med högre utgifter! Man tar sig verkligen för pannan....

Det manliga språkröret för riksdagens andra galna parti på vänsterkanten, Gustav Fridolin, utmärkte sig å sin sida (de är för övrigt lika galna i vapenexportfrågan) genom att kritisera Reinfeldt för att han inte förhindrade att koldioxidutsläppen överskred målet. Reinfeldt svarade genom att korrekt påpeka att man kan inte kortsiktigt reglera exakt hur stora utsläppen bli annat än genom att beordra industrier att stänga ner och alla fordon att stå stilla, något som skulle innebära något av ett sammanbrott för samhället.

Reinfeldt hade helt rätt, men han missade att notera är att alla försök att med statliga restriktioner och ingrepp har effekten att vissa industrier måste stängas och att vissa fordon måste stå stilla. Kort sagt, mindre doser av "klimatpolitik" innebär också mindre doser av sänkning av den ekonomiska aktiviteten.