onsdag 26 januari 2011

Stoppa dåliga butikers vinstutdelning!

Vinstuttag för butiker ska vara möjliga, men det förutsätter att man uppfyller alla krav och kriterier och har en god kvalitet. Om man missköter verksamheten och inte uppfyller kraven vill vi kunna begränsa vinstuttagen. I dag är det möjligt att missköta en butik och ändå ta ut en vinst, och det tycker jag är provocerande.

----

Nej, jag tycker naturligtvis inte vad som stod i ovanstående stycket. Men tänk om någon politiker hade sagt något sådant. Då skulle han eller hon med rätta hånas och avfärdas. Om en butik inte ger värde för pengarna till kunderna så lär man till slut få så kunder att man skulle gå i konkurs.

Men idag sa Jan Björklund exakt vad jag skrev i första stycket, bortsett från det där med "butik" där han istället sa "skola. Och det är lika löjligt att resonera så när det gäller skolor, då en skola som ger dålig kvalitet lär väljas bort av eleverna.

Det kan ju också noteras att det här är en sanktion som uteslutande riktar sig mot privata skolor då besparingar i kommunala skolor inte räknas som "vinstutdelning".

Varför genomför då en skolminister från ett parti som kallar sig liberalt ett sådant löjligt och antiliberalt förslag? Det kan bero på att Folkpartiet tvärtemot sitt rykte bland många borgerligt sinnade är mestadels irrationellt och antiliberalt i skolfrågor, vilket är varför det är tragiskt att de fått ansvaret för denna fråga.