fredag 7 januari 2011

Gamar, hajar och antijudisk paranoia

Nyligen har såväl hajar som en gam, till synes på fullt allvar, anklagats i Egypten respektive Saudiarabien för att vara agenter för den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Angående gamen som arresterats i Saudiarabien för samröre med Mossad har Ingerö hittat denna roliga bild.

På den israeliska nyhetsbyrån Israel national news hemsida (som för övrigt rekommederas starkt för alla som vill hålla reda på Israelrelaterade nyheter) har man nu därför en omröstning av vilken djurart Mossad nu bör värva efter hajar och gamar. Valar, löss eller valfritt annat djur som man kan specifiera.

Själv så har jag alltid sett kaniner som det farligaste djuret.....


Om vi nu ska vara lite allvarligare så är ju dessa anklagelser symptomatiska på hur många i arabvärlden kommit att ta över den nazistiska världsbilden.

Den kanske viktigaste delen av den nazistiska världsbilden är deras paranoia om judar. Judar anses ligga bakom allt de anser vara dåligt: invandring, "rasblandning", homosexualitet, aborter, pornografi, slaveri, organiserad brottslighet, "skräpmat", dåliga TV-program osv. Det finns nästan ingen ondska som inte judar anses ligga bakom.

Vi ser nu tilltagande tendenser i arabvärlden hur liknande föreställningar sprids där. Mossad och andra  judar anses av en stor del av arabvärlden ha legat bakom 11:e september attackerna
 , legat bakom tsunamin julen 2004, legat bakom attentatet mot den koptiska kyrkan i Alexandria för någon vecka sedan, de anses stjäla organ av araber (en myt som Aftonbladet som bekant också spridit) och de anses alltså ha planterat ut hajar i de egyptiska kustvattnen för att skada Egyptens turistindustri.

Till detta kommer mängder av bluffhistorier om småskaliga påstådda israeliska övergrepp.
Att en sådan antijudisk paranoia är så populär och ofta stöds av regeringar i arabvärlden (hajanklagelsen kom från södra Sinais guvernör Abed Al-Fadij ) är ytterligare en illustration att konflikten inte grundar sig i Israel, utan i arabländerna.