torsdag 27 januari 2011

"Skandal": Ikea följer svensk skattelagstiftning

Socialistiska vänstertelevionen (SVT) anser sig ha avslöjat att IKEA gjort något skandalöst: man har enbart betalat de skatter som den svenska skattelagstiftningen ålägger dem att betala. Eller som man själv uttrycker det så "skatteplanerar" man.

Men såvitt jag kan se så är ingen av IKEA:s drag olagliga, utan man har helt enkelt utnyttjat de lagliga möjligheter att skatteplanera. Men vad är fel med det? Om lagen tillåter det så är det högst förståeligt att IKEA utnyttjar de möjligheter som finns att minimera skatten då de annars helt i onödan skulle betala in mer än lagen kräver.

Exakt hur många av de reportrar som säger sig uppröras av detta betalar in mer i skatt än vad de är skyldiga att göra? Inga alls skulle jag gissa. Fram tills dess någon gör det så är de inget annat än hycklare när de kritiserar IKEA.

Man bör ju också komma ihåg att tack vare IKEA:s verksamhet så har många tusen fått jobb i Sverige, något som staten tack vare skatterna från det och lägre bidragskostnader tjänat väldigt mycket på.