torsdag 19 december 2013

Investeringstips

Vill du göra en investering som är helt riskfri, men som ger en effektiv avkastning på flera tiotals procent de närmaste månaderna? Se då till att, om du handlar din öl och vin på Systembolaget eller nätbutik som tar ut svensk alkoholskatt, att köpa så mycket som möjligt innan årsskiftet.

Inom regeringen rådde delade meningar om det här med höjd skatt på öl och vin. Fp och Kd ville höja skatten med 13% medan C och M inte ville höja alls, varpå det blev en kompromiss där den höjs med 7%, och det sker i samband med årsskiftet om mindre än två veckor.  Spritskatten höjs enbart med 1% vilket gör att lagring av det framstår som mindre attraktivt.

Det innebär inte att priserna stiger med 7% då priset består av annat än skatt, men för de billigaste märkena talar vi om en höjning med åtminstone 4%. För dyrare märken blir den procentuella höjningen mindre då alkoholskatt utgår från volymen ren alkohol, men även där blir det en märkbar höjning.

Om du ser till att innan årsskiftet investera genom att bygga upp betydande lager av öl och vin så får du en riskfri effektiv avkastning (effektiv avkastning är avkastning i årstakt) på motsvarande 11,8% före skatt även om det skulle dröja ett helt halvår innan du dricker det (notera dock att öl har bästföredatum som gör att de inte bör lagras längre tid än så). Drycker som lagras 3 månader ger mer än dubbelt så hög effektiv avkastning än så, drycker som lagras två månader ger mer än tre gånger högre avkastning och så vidare.

Detta är avsevärt högre avkastning än alla sparkonton på marknaden och till och med avsevärt högre än normala låneräntor (alltså inte sms-lån och liknande). Du lär knappast någon annanstans hitta en riskfri investering som ger högre avkastning än så. Så om du handlar din öl och vin på systembolaget eller nätbutik som tar ut svensk alkoholskatt så se till att köpa långt mer än vad du behöver under jul- och nyårshelgen, köp om möjligt så det räcker flera månader.

Förutom att det rent finansiellt är en bra investering så är det förstås också bra rent politiskt att snuva förmyndarna på lite av de extraintäkter de hoppades på.

Allra bäst är dock förstås att handla sin alkohol i Tyskland eller annat lågskatteland. Köper man stora mängder så är besparingen  tillräckligt för att finansiera resekostnaden och ge en betydande vinst, åtminstone om man bor i södra Sverige. Detta blir förstås ännu mer sant efter skattehöjningen.  Och om man saknar bil så anordnas det bussresor till Tyskland från många ställen i Götaland just för det syftet.

Man kan förstås också försöka sig på att beställa på nätet från ställen där svensk alkoholskatt inte tas ut, men det är olagligt och därmed rätt så riskabelt (om tullen tar din försändelse åker du inte bara på alkoholskatt utan också ordentliga extraavgifter).

Inga kommentarer: