söndag 15 december 2013

Det där med principer

Aftonbladets och DN:s ledarsidor kritiserade i fredags skarpt Ryanair för att de försöker identifiera anställda individer som anonymt uttryckt åsikter på nätet som de inte gillar, för att sedan straffa dem för det.

Dagen innan hade båda publicerat ledare som försvarat Expressens uthängning av personer som anonymt uttryckt åsikter de inte gillar, med det uppenbara syftet att dessa personer i sina privatliv ska straffas för det, något som i vissa fall också skett i form av avskedanden och hot om våld från vänsterextrema terrorister.

Det där med principer tycks inte vara något för Aftonbladets och DN:s ledarredaktioner. Och det är definitivt inte något för Expressens redaktion heller. Såvida då inte principen är åsiktsförtryck.

Som Svenska Dagbladets Sanna Rayman, som däremot har principer, påpekar så har Expressen och andra stora tidningar som princip att nästan aldrig publicera brottslingars, inte ens grova brottslingars, namn. Det är bara i riktigt extrema och spektakulära fall, som serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren ("Hagamannen") och den högerextrema massmördande terroristen Anders Behring Breivik som detta frångås.

Även när det gäller valda politiker som dömts för våldtäkt väljer, som Rayman påpekar, Expressen att dölja deras identitet. Den logiska slutsatsen är att Expressen, och Aftonbladets och DN:s ledarredaktioner, anser det vara värre att uttrycka främlingsfientliga åsikter än att våldta, åtminstone så länge man inte våldtar lika många gånger som Niklas Lindgren gjorde.

Inga kommentarer: