torsdag 12 december 2013

Inte riktigt samma sak

Per-Olof Samuelsson skriver att med anledning av att han tagit upp samma ämne som jag tog upp: olika välbärgade socialisters hycklande om skatt, fått motargumentet att marknadsliberalt/klassiskt liberalt inriktade personer i så fall är hycklare om de inte avstår från att ta ut olika bidrag eller utnyttja olika offentliga tjänster.

Han kommer med en del bra poänger i sin replik som att det i många områden, exempelvis skolan för ens barn (om man nu har barn), i princip inte är möjligt att avstå från det på grund av det orättfärdiga förbudet mot hemundervisning. Men han tar dock inte upp den viktigaste poängen.

Liberaler i allmänhet uttrycker inte någon vilja att avstå pengar till staten, det har Claes de Faire och andra välbeställda socialister gjort.

Kom ihåg att det Claes de Faire skrev var (bland annat):

Jag vill att regeringen återkallar de 600 kronor som jag fick i onsdags och upprättar en fond. Pengarna behövs mer på annat håll.
I skolan som får allt tuffare att hjälpa våra barn.
De barn som växer upp under fattigdom.
Till järnvägen.
Inte till Claes de Faire.
Här handlar det alltså om att han säger sig vara altruistisk och vilja avstå från pengarna till förmån för fattiga barn och järnvägar via staten. Det är något helt annat än att skriva att man är beredd att avstå från olika sätt att få tillbaka pengar man betalat i utbyte mot att staten inte tar pengarna till att börja med, vilket är den marknadsliberala positionen.

4 kommentarer:

Per-Olof Samuelsson sa...

Är vi egentligen oense om något här?

stefankarlsson sa...

Nej, det är vi inte, utan jag ville bara föra fram ett annat argument för vår gemensamma ståndpunkt.

Per-Olof Samuelsson sa...

OK. Nu handlade ju inte min senaste bloggpost alls om just Claes de Faire. Men om vi ändå ska prata om honom, så säger han sig ju vara villig att avstå från 600 kr/månad i jobbskatteavdrag för att hjälpa barnen och järnvägarna, men inte att avstå från 3000kr/månad genom att ta ut lön i stället för att placera sina pengar i sitt aktiebolag. Men nu finns det ju människor som inte har något aktiebolag och som skulle ha glädje av ett extra jobbskattebolag. Vilket jag menar visar att de Faire inte är så angelägen att själv bidra till barnen och järnvägarna, men desto mer angelägen om att andra relativt högavlönade ska göra det!

stefankarlsson sa...

Per-Olof, jag håller med dig om din tolkning av De Faires avsikter, men poängen med mitt inlägg var att visa att hans (och andra välbärgade socialister) avsikter skiljer sig från vad han/de påstår sig ha, eller med andra ord att de är hycklare, samtidigt som vi inte är hycklare.