onsdag 17 augusti 2011

Brittisk arbetslöshet är drygt 8%, inte 5%

Vissa anställda på nyhetsbyråer tycks inte kunna läsa statistik. Här meddelas det att arbetslösheten i Storbritannien steg från 4,8% i juni till 4,9% i juli. Även om det är en ökning så kan det då tyckas att det ändå är en hyfsat bra siffra, klart lägre än i Sverige och de flesta andra EU-länder.

Verkligheten är dock inte så bra. Kollar man statistiken på den brittiska statistikmyndighetens hemsida
så visar det sig att den siffra som åsyftas är andelen som mottar den brittiska motsvarigheten till a-kassa.

Det finns dock många som är arbetslösa utan att ha a-kassa, exempelvis studenter eller personer som aldrig kvalificerat sig till a-kassa. Den totala arbetslösheten enligt den internationellt harmoniserade metod som används inom EU inklusive Sverige var 7,9% för perioden april-juni.

Den siffra som reportern på Direkt citerar är alltså inte den i sig mest intressanta, utan den är främst av intresse som en indikator på hur den totala arbetslösheten troligen utvecklas i och med att den innefattar en senare tidsperiod (i den senaste rapporten alltså juli istället för april-juni), vilket då nu innebär att arbetslösheten troligen steg över 8% i juli.

Man skulle ju kunna tycka att de som rapporterar om sådant ska kunna sitt ämne, men det tycks inte vara ett krav på nyhetsbyrån Direkt.