onsdag 25 maj 2011

Märkligheternas dag

Idag måste ha varit något av ett rekord i märkligheter, och i åtminstone de två första fallen dårskap, i rättsrelaterade frågor i Sverige.

Först döms en man till 11 400 kronor i böter för att ha gjort liknande sak mot en pojke som denne gjorde mot honom, samtidigt som slyngeln som började och hans vad gäller uppfostran uppenbart defekta föräldrar helt kommer undan.

Sedan attackerar en 18-årig huligan en målvakt och förstör därmed en Allsvensk fotbollsmatch varpå polisen bagatelliserar det hela genom att kalla det ett "skitbrott" och verka ha som största oro att folk ska vara arga på huliganen.

Sen så kräver bryggeriet Carlsberg Sveriges VD att ännu mer pengar ska slösas på att förfölja de kunder som försöker undkomma den orättfärdiga alkoholskattehöjningen. Inte ett särskilt bra sätt att förhålla sig till sina kunder-eller friheten eller samhällsekonomi (Då smugglingen inte egentligen borde behövas om beskattningen var rimligare så är utgifter på insatser mot den ett samhällsekonomiskt slöseri).

Inlägget som det är skrivet är så till synes märkligt så jag misstänker att detta är tänkt att vara ett bakslugt sätt att sätta fokus på den smugglingsökande effekten av alkoholskattehöjningen och därmed indirekt argumentera emot det utan att göra det öppet. Det senare anses då vara en nödvändighet eftersom den altruistiska moralen gör det tabubelagt att argumentera emot något man missgynnas av.