Nu är inte valresultatet helt klart då en del sena förtidsröster och röster från utlandssvenskar inte räknats, men vissa saker tycks stå klart.
Det som redan står klart är att åtminstonde två av fyra önskvärda saker ur liberalt perspektiv inte uppfylls. De fyra önskvärda sakerna är för det första att alliansen skulle behålla riksdagsmajoritet, för det andra att centern skulle stärka sin ställning inom alliansen, för det tredje att liberala kandidater i allianspartierna ska bli invalda och och för det fjärde att Liberala partiet ska öka kraftigt från det patetiskt dåliga resultat (202 röster) man fick 2006.
De två förstnämnda sakerna vet vi redan nu inte blir uppfyllda och de två sista punkterna vet vi inget om förrän den slutgiltiga räkningen är färdig, även om det ser mörkt ut för Johnny Munkhammar. Trots att moderaterna ökade från 38,3% till 39,9% i hans valkrets "Stockholms län" (alltså Stockholms län exklusive Stockholms kommun) så minskade antalet moderata mandat från 17 till 15, något som dels beror på att SD fick mandat men framförallt på att det totala antalet mandat totalt i "Stockholms län" föll från 42 till 38. Det senare framstår som lite märkligt då Stockholms läns befolkning ökat mer än riksgenomsnittet. Då Munkhammar var nummer 18 på den moderata valsedeln i "Stockholms län" så krävs det alltså att mer än 8% (cirka 22000 röster) av de moderata väljarna i "Stockholms län" kryssade för honom. Det är möjligt, men inte särskilt troligt att han klarar det.
Samtidigt kan det noteras att röstfördelningen är jämnare än mandatfördelningen. De rödgröna och SD får sammanlagt 177 mandat (157 för de rödgröna och 20 för SD) mot 172 för alliansen. Rödgröna och SD har alltså cirka 3% fler mandat. Men lägger man ihop rösterna ser man att de rödgröna och SD fick 2848864 röster (2518707 för de rödgröna och 330157 för SD) mot 2841756 för alliansen, alltså bara 0,25% mer. Detta framstår som märkligt med tanke på att det svenska valsystemet ska vara helt proportionellt bortsett från de partier som hanmar under 4%-spärren. Dels kan det vara relaterat till det lägre antalet mandat i "Stockholms län" men alldeles bortsett från det märkliga i den minskningen så borde det kompenseras av utjämningsmandat. En annan tänkbar förklaring är att allianspartierna kan ha haft otur med avrundningen.
Då skillnaden i röster som nu räknats är relativt liten och då moderaterna brukar vara starka bland de utlandssvenskar som röstar så kan det faktiskt mycket väl bli så att Sverige efter den slutgiltiga sammanräkningen att vi får en situation liknande den i Norge där de borgerliga fick fler röster än de rödgröna men där de rödgröna ändå får fler mandat.
UPPDATERING: Jag ser att en matematikprofessor nu gjort samma upptäckt som jag gjorde angående att alliansen på grund av avrundning för de enskilda partierna fått för få mandat-och att det kan innebära att trots att alliansen kanske får fler röster än de rödgröna och SD har tillsammans förlorar de den egna majoritet. Vilket innebär att vi i onödan får mycket sämre politik när Miljöpartiet och/eller Socialdemokraterna får inflytande.
Ny attack mot hemundervisande familj i Norge (engelsk text)
-
What should have been a happy homecoming to Norway for Leif and Terese
Kristiansen turned into a parent’s worst nightmare when the Barnevernet
(Norway’s c...