lördag 18 januari 2014

Partierna om feministisk "samtyckeslag"

Intressant sammanställning över hur riksdagspartierna står angående att införa krav på att sex måste föregås av feministiska formaliteter , som en medialt uppmärksammad demonstration av radikalfeminister i Södermalm krävde idag. Att MP, V och FP var för visste jag liksom att M och S är emot, däremot visste jag inte att även KD och C är för och SD är emot.

Även om Aftonbladet sammanfattar det som att fem är för och tre emot så representerar de tre partierna emot två tredjedelar av riksdagen (och ännu högre andel i de flesta mätningar). Om alla partier håller fast vid sina uppfattningar finns det  alltså  ingen risk att en sådan förkastlig förändring sker inom överskådlig tid.

Dock finns det en betydande risk att S kommer att svänga. Även om den pragmatiskt inriktade partiledningen är väl informerade av professionella jurister inom partiet, som förre justitieministern Thomas Bodström, om att en sådan lagändring vore väldigt dålig så kan de känna sig tvungna att svänga på grund av partiets officiella identifiering som "feministiskt" och tryck från feminister i och utanför (inklusive de tilltänkta samarbetspartierna MP och V) partiet att svänga för att värna den profilen, på motsvarande sätt som skedde inom FP., där partiledningen till att börja med var emot, men svängde efter internt tryck från partiets feminister.

Kanske mest förvånande är för övrigt att KD, som annars inte är så feministiskt, är för. Den troligaste förklaringen är att deras motiv är att de hoppas motverka utomäktenskapligt sex.

Inga kommentarer: