lördag 11 januari 2014

Krugmans nobelpris hade inget att göra med hans keynesianism

Världens mest framstående vänsterekonom Paul Krugman är tydligen på besök i Sverige  och givetvis så får han stort utrymme av olika vänstervridna journalister som presenterar honom som nobelpristagaren som tycker att våra problem beror på för lite inflation.

Att Krugman vill ha mycket mer inflation är förvisso korrekt, men för denna åsikt är hans nobelpris helt irrelevant.

Detta dels för att auktoritetsargument i grunden inte är giltiga. Men också för att hans nobelpris handlade inte alls om penningpolitik, utan om handelsteori.

Som någon sa efter han fick sitt pris så var det i praktiken ett fall att ge det postumt. Den Paul Krugman som på 1970-talet och 1980-talet ägnade sig åt att utveckla teorier om handelns effekter är död. De senaste 20 åren har han istället helt ägnat åt att agitera för keynesiansk penning- och finanspolitik och vänsterpolitik i allmänhet.

För all del har Krugman förstås rätt att ändra inriktning på det han skriver, men poängen är att det han uttalar sig om helt saknar koppling till det han fick nobelpriset för.

Och det är därför det var problematiskt att han fick det. Hans handelsteorier var faktiskt till skillnad från det han nu uttalar sig för mestadels sunda men eftersom han aldrig nämner dessa teorier numera så kom priset felaktigt att tolkas som, och användas som, stöd för hans keynesianism och socialism.

Inga kommentarer: