torsdag 8 augusti 2013

Obama besöker sina lydigaste undersåtar

Ilsken över att Putin gett den heroiske visselblåsaren Edward Snowden asyl i Ryssland, så ställer Obama in ett planerat möte med Putin och besöker istället Sverige. Detta må göra Reinfeldt & Bildt överlyckliga eftersom de nu framstår som viktiga, men vi andra har ingen anledning att känna oss glada.

Detta dels på grund av de enorma kostnaderna som säkerhetsarrangemanget innebär för skattebetalarna. Exakt hur mycket det blir är oklart, men när Obama var i Oslo 2009 för att motta för att motta sitt extremt oförtjänta fredspris kostade det 163 miljoner. Notan för det här besöket lär bli minst lika hög.

Det andra skälet är att i och med att detta har en direkt koppling till att Ryssland vägrade lyda Obama när det gäller Snowden så framstår Sverige som den lydige undersåten som understödjer Obamas massövervakning.

Putin å sin sida är något av en vinnare på detta. Han sparar in på säkerhetsarrangemangen, slipper träffa Obama med vilken han inte bara pga Snowden utan även pga andra frågor (som att de stödjer olika sidor i inbördeskriget i Syrien) har ett mycket spänt förhållande med och han framstår för ryska folket som en som vågar stå upp mot USA.

Inga kommentarer: