fredag 22 juni 2012

Grekland, fotboll och midsommar

Ikväll är det som bekant midsommarafton, men det är också en spännande fotbollsmatch, kvartsfinalen i EM mellan Grekland och Tyskland.

 Som svenska medier rapporterar så har just denna match lite extra laddning av ekonomisk-politiska skäl. Grekland är euroområdets svagaste ekonomi i så gott som alla kategorier bortsett från att Spanien ligger ännu något högre vad gäller arbetslöshet, medan Tyskland är den största och bland de starkaste i de flesta avseendena. Man har de senaste 4 åren haft högre tillväxt än alla andra euroländer utom Slovakien, dess arbetslöshet har minskat betydligt när den ökat i nästan alla andra länder och ligger nu fjärde lägst i EU efter Österrike, Luxemburg och Holland och statsfinanserna är starkare än någon annanstans i euroområdet förutom Estland och Luxemburg och möjligen också Finland.

Många greker skyller dock sina problem på Tyskland och menar att de åtstramningsåtgärder landet krävt ligger bakom deras ekonomiska svaghet. Men för det första var det grekerna själva som låg bakom att deras statsfinanser fick såna gigantiska underskott till att börja med. Att åtstramningsåtgärderna fördjupat den ekonomiska nedgången är på sätt och vis sant men det beror på det destruktiva sätt på vilket grekiska politiker och grekiska folket valde att genomföra dem. Grekiska politiker gjorde felet att försvaga den viktiga turistindustrin genom att genomföra stora skattehöjningar på den i form av höjd moms och höjda alkoholskatter. De grekiska fackföreningarna och de som stödjer dem gjorde felet att ständigt lamslå ekonomin genom ständiga strejker och kravaller. Och det faktum att man började piska upp antityska stämningar och därmed skrämma bort turister från Europas största ekonomi har naturligtvis förvärrat saken ytterligare.

 Hade man haft den mer konstruktiva attityden man haft i Estland och de andra baltiska länderna och sanerat budgeten utan att höja skatten på exportnäringar och istället fokuserat på utgiftsminskningar och låtit bli att sabotera sin egen ekonomi genom strejker och kravaller och utfall mot viktiga kundgrupper då hade man kunnat se sin ekonomi börja återhämtas, precis som i Baltikum.

 Hursomhelst så blir det intressant att se matchen. Troligen vinner Tyskland, men å andra sidan så har EM bjudit på tidigare skrällar, som när just Grekland besegrade Ryssland.

 Till sist önskar jag alla bloggläsare en glad midsommar!