onsdag 9 februari 2011

Vad kämpar vi för i Afghanistan?

Sverige har som bekant trupper i Afghanistan. Med tanke på att det kostar svenska skattebetalare pengar och med tanke på att det kostat och riskerar fortsätta kosta svenska soldaters liv så bör vi fråga oss varför vi gör det.

Det ena skälet sägs vara att förhindra att al-Qaida upprättar träningsläger likt de gjorde fram till och med 2001. Detta är för all del ett bra ändamål och är i den mån det lyckas och i den mån andra medel inte finns ett argument för truppnärvaro. Å andra borde man  överväga om man det inte är möjligt att skaffa information om var läger finns på annat sätt och sedan helt enkelt låta USA bomba sönder dem med "drönare", stridsflyg eller kryssningsmissiler på motsvarande sätt som man gör med al-Qaida läger i andra länder, som Pakistan, Jemen och Somalia. Om det går att genomföra skulle det vara billigare både finansiellt och framförallt i sparade soldatliv, och därför bättre.

Det andra skälet sägs vara att kämpa för afghanernas frihet. Men vad är det för slags frihet vi kämpar för där egentligen. The Daily Mail rapporterar om hur en afghansk Röda kors-medarbetare som ska mördas (hängas) av den afghanska staten för att han konverterat från Islam till kristendomen. Notera att det inte är talibanerna som genomför detta, utan den afghanska regering som svenska trupper offrar sig för. En stat som mördar folk för att de inte vill vara muslimer är verkligen inte frihet.

Detta skapar ju frågan att om den afghanska regeringen ändå beter sig som talibaner i de flesta områden, varför ska vi offra oss för den?