söndag 13 juni 2010

Vuvuzelas bör stoppas

Trots att Sverige inte är med så har jag ändå tittat på vissa av sändningarna från fotbolls-VM, något som jag tyckt varit trevligt bortsett från en detalj: nämligen det där förfäliga bakgrundsljudet som jag först inte förstod vad det var, men som jag nu vet orsakas av att sydafrikansk publik (även i matcher där Sydafrika inte är med) blåser i så kallade vuvuzelas. Av någon outgrundlig och helt irrationell anledning har det tydligen blivit tradition i sydafrikansk fotboll, och vissa menar då att det bör accepteras då "man bör ta seden dit man kommer".

Men det argumentet håller inte, för det som arrangeras är inte ett sydafrikanskt mästerskap, utan ett internationellt, och den som arrangerar ett sådant måste utgå från internationella seder, där oljud från vuvuzelas som tur var inte ingår. Med tanke på att det stör både oss tittare som får svårt att höra glädje-eller missnöjesreaktioner från publiken baserat på händelser i matchen och i mindre grad även kommentarerna från kommentatorerna, och övrig publik som riskerar hörselskador, och dessutom gör dem det mycket svårt för tränare att förmedla buskap till spelarna.

Nu antyds det att vuvuzelas ska stoppas (något beslut har dock tyvärr ännu inte fattats). Vi får hoppas att det blir av, för annars kommer både spelet bli sämre då spelare och tränare störs, och upplevelsen för publik vid arenorna och TV bli mycket sämre.

UPPDATERING: Nu visar det sig att det inte blir något förbud, vilket är verkligen synd då det som sagt till stor del förstör turneringen.