torsdag 10 juni 2010

Jämnt och osäkert val väntar

Det förekommer som bekant ett väldigt stort antal opinionsundersökningar, och man bör ta alla enskilda undersökningar med en nypa (eller egentligen mer) salt. På senare tid har ett stort antal undersökningar publicerats där alliansen faktiskt har ledningen och där det ofta också varit så att moderaterna varit större än socialdemokraterna. Den enskilt största undersökningen, den som SCB nu publicerar, visar dock på en fortsatt rödgrön ledning (dock mindre än i den föregående mätningen).

SCB-mätningen är dock inte någon "helig graal", även om den är något mer trovärdig än andra individuella mätningar. Dessutom så utfördes huvuddelen av intervjuerna tidsmässigt före än de andra mätningar som tyder på alliansseger.

Det ser alltså ut att bli ett jämnt val, där det enda säkra är att varken alliansen eller de rödgröna kan vinna. Sverigedemokraterna är en ytterligare osäkerhetsskapande "joker" i leken då de ligger runt 4% i de flesta mätningar (inklusive SCB:s) och mycket väl därför kan hamna över gränsen, något som sannolikt skulle omöjliggöra för någondera av blocken att få majoritet.