tisdag 18 december 2012

Vad heter "höga skatter skapar skatteflykt" på franska?

Vilken chock. Beslutet från Frankrikes socialistiske presidenten Francois Hollande att kraftigt höja skatterna på de rika, bland annat med en högsta marginalskatt på 75%, har lett till att ungefär 500 rika fransmän, däribland Bernard Arnault (ägaren av lyxkoncernen LVMH) och den kände skådespelaren Gerard Depardieu (som bland annat spelat karaktären Obelix i Asterix-filmerna) flyttar till Belgien.

Belgien är visserligen också ett högskatteland, men särskilt då efter årsskiftet så är beskattningen av de allra rikaste klart mildare än i Frankrike. Att det landet väljs beror också på att det nu är lätt att få medborgarskap där, samt förstås att det ligger nära och att delar av landet är franskspråkigt. Förutom till Belgien så är det många som flyttat till Storbritannien eller Schweiz.

Lärdomen vad gäller den relativt höga högsta marginalskatten (högre än nästan överallt förutom då i just Frankrike) är förstås att höga marginalskatter driver många höginkomsttagare utomlands, något som innebär att den så kallade värnskatten knappast ger några intäkter netto för staten. Att den ändå lever kvar beror enbart på att Reinfeldt och Borg upplever utsikten att behöva höra socialdemokratiska företrädare i debatter tala om att någon bankdirektör fått någon miljon om året i sänkt skatt som en sådan mardröm att de hellre behåller en skatt som skadar landet än att behöva uppleva det. Att skatten skadar torde det dock inte råda något tvivel om, och effekterna av Hollandes skattehöjning i Frankrike illustrerar detta.