tisdag 20 november 2012

Tycker LO att lönesänkningen för SAS VD och styrelse var orättvis?

Som ni nog alla har hört befinner sig SAS i kris, men efter avtal med berörda fackföreningar som innebär ordentligt sänkta timlöner ser det ut som att företaget kan överleva ett tag till.

Avtalet är rätt så unikt för svensk (och dansk och norsk) arbetsmarknad då det är väldigt ovanligt att fackföreningar går med på lönesänkningar. I syfte att övertyga facken att gå med på det har SAS VD Rickard Gustafsson sänkt sin egen lön med 20% och styrelsen har sänkt sina arvoden med 30%.

Att företagets VD och styrelse får lägre betalt är helt klart rätt, dels för att det bidragit till att skapa större acceptans för lägre löner för piloter och kabinpersonal och dels för att de med tanke på hur dåligt företaget går inte förtjänar så bra betalt som de tidigare fick. Ja, faktum är att de 8 miljoner som SAS VD kommer få efter sänkningen enligt mitt tycke fortfarande är på tok för högt i ett förlusttyngt företag som SAS, och även de flera hundratusen som styrelseledamöterna får för sina uppdrag också nog fortfarande för högt.

Det kan ju dock noteras att om man utgår ifrån den princip som vissa inom LO lanserat om löneförändringar i kronor och inte procent så är sänkningen framför allt för Richard Gustafsson på tok för hög.  Rättvisa enligt dem är att löner ska förändras lika i kronor för alla vilket i det här fallet innebär att den verkställande direktören borde få sänkt lön med samma belopp som kabinpersonalen, alltså ungefär bara några tiotusen om året, istället för de 2 miljoner som hans lön nu sänks med.

Om ni tycker det låter orimligt så håller jag med er (jag tycker som sagt att VD-lönen borde sänkts ännu mer), men det illustrerar bara hur orimligt den lönesättningsprincipen är.