söndag 18 november 2012

Carl Bildt anser att saker som inte existerar kan orsaka problem

Det finns inom vänstern ett glödande hat mot utrikesminister Carl Bildt. Hur många gånger har ni inte hört dem ta upp den sedan länge irrelevanta frågan om Lundin Oil? Jag har svårt att förstå det hatet. Han är trots allt en av de inom sitt verksamhetsområde utrikespolitiken mest vänsterorienterade inom alliansen, vilket är varför jag däremot tycker det är så dåligt att han innehar den, men också varför man inom vänstern borde vara glad att han innehar den posten så länge alliansen innehar regeringsmakten.

Det jag främst menar med hans vänsterorientering är hans hat mot Israel. Den bloggpost som han skrivit om den senaste veckans allt intensivare krigföring mellan jihadister i Gaza och Israel är ett bra exempel på det.

Det närmaste till kritik mot jihadisterna som han kan komma med är att skriva att upptrappningen "förefaller" ha initierats genom ökad raketbeskjutning från Gaza, en formulering som antyder att det skulle råda viss osäkerhet om detta, trots att det i verkligheten inte råder något tvivel om att det utlöste det hela.

Sen går han vidare med att antyda att vem som nu låg bakom upptrappningen är irrelevant och att grundproblemet är "den israeliska bosättningspolitiken".

Nu är ju saken den att sedan 2005 finns inga israeliska bosättningar i Gaza. Efter det att dåvarande israeliska premiärministern Ariel Sharon beslöt att följa uppmaningarna från med Bildt likasinnade utländska politiker och etniskt utrensa alla judar från Gaza så blev inte så att araberna där blev tacksamma över att "bosättningarna" och "ockupationen" avslutats utan tvärtom röstade man fram Hamas till makten och omvandlade området till ett islamistiskt terrornäste. Det är just följandet av de uppmaningar Carl Bildt nu kommer med som ligger bakom att Gaza de senaste 7 åren varit ett så mycket  större problem än vad "Västbanken" är.

Det hela illustrerar samtidigt hur avlägsnad från verkligheten och slentrianmässig det svenska Israelhatet är, när en person så högt uppsatt som Bildt försöker tillskriva bosättningarna skulden för våldet, trots att de inte längre existerar, och trots att när de tidigare xisterade så existerade inte det problem som Bildt försöker beskylla dem för.

Jag hoppas att Bildt avlägsnas så snart som möjligt från posten som utrikesminister. Det har dock inget att göra med kopplingarna till Lundin Oil som jag struntar fullständigt i, utan det handlar om hans Israelfientliga hållning.