söndag 4 november 2012

Beror motstånd mot Obama på rasism?

Som knappast någon kunnat undgå är det presidentval i USA på tisdag (delvis onsdag svensk tid), och dessutom val till kongressen och många församlingar och poster på delstatsnivå, men de senare sakerna ignoreras nästan alltid i svenska medier, och som knappast någon heller kunnat undgå så stödjer nästan alla svenska journalister Obama.

Det senare gäller för övrigt även de flesta ledarsidor som ibland brukar anses vara borgerliga, bland annat då ledarsidorna i Bonnierkoncernens två största tidningar, Dagens Nyheter och Expressen, där de respektive politiska chefredaktörerna Peter Wolodarski och Anna Dahlberg uttrycker stöd för Obama i sina söndagskrönikor. Intressant nog så antyder båda att motståndet mot Obama skulle grunda sig på rasism.

Wolodarski citerar instämmande en Obamaanhängare som beskrev republikanerna som ett parti "fullt av rasister" som bara är emot Obama för att han är svart och Dahlberg beskriver Romney och republikanerna som "den vite mannens sista skri".

Att så gott som alla som röstade emot Obama också röstade emot de vita demokratiska presidentkandidaterna Al Gore och John Kerry gör dock att den bilden kan ifrågasättas. För att då inte tala om det faktum att Allen West och Tim Scott valts in i Representanthuset som republikanska ledamoter från sydstatsdistrikt med stöd av Tea Party-rörelsen. Foton av West (överst av de två) och Scott (nederst av de två) kan ses nedan.

Det som kan konstateras är att båda alltså valdes in med stöd av samma väljare och grupper som motarbetar Obama, som då alltså enligt Wolodarski och Dahlberg är emot Obama på basis av rasism. Frågan efter att det konstateras som jag ställer er läsare är: ser de båda herrarna på fotona ut som kandidater som vita rasister som motsätter sig svarta politiker på basis av att de är svarta, skulle kunna tänka sig att stödja?