söndag 29 april 2012

Hög skattemoral?

Skatteverket konstaterar att över 99% av svenskarna lämnar in sin deklaration i tid, något som de menar tyder på "hög skattemoral" och att "det är bra för alla och för det skattepengarna går till, som skola, vård och omsorg. Här ser man vad man får, så är det ju inte riktigt i alla andra länder".

Snälla nån, tror han verkligen att det skulle bero på att man vill betala skatt, tycker att det är "häftigt", som en känd politiker uttryckte det. Förklaringen är istället att de flesta redan betalat sin skatt i och med att preliminärskatt dras från deras lön och även från de flesta kapitalinkomster, och oftast så resulterar den justering som deklarationen innebär att man får skatteåterbäring.

Och även för de personer som ska betala kvarskatt förändrar deklarationen ingenting, skatteverket kommer till slut dra in de pengarna oavsett om man deklarerar eller inte. Med skillnaden att om man inte deklarerar så åker man på straffavgifter.

Det handlar alltså inte om "hög skattemoral", utan önskan att få återbäring och/eller slippa straffavgifter. De fåtal svenskar som inte deklarerar är nog faktiskt mestadels folk som av olika skäl slarvar, inte folk som felaktigt tror att de tjänar på att inte deklarera.