måndag 31 oktober 2011

Bra gjort av svenska regeringen

Till min förvåning ser jag att den svenska regeringen var en av 14 (tillsammans med bland andra USA, Kanada, Australien, Tyskland, Holland och naturligtvis Israel) som röstade emot ett palestinskt medlemskap i FN:s utbildningsorgan UNESCO. Eftersom att 107 länder röstade för och eftersom USA inte här har veto blev de dock ändå antagna. Att de antas är förstås groteskt eftersom att "Palestina" inte är eller bör vara en stat och dessutom så är det så att det palestinska utbildningssystemen (Fatahs och Hamas) genomsyras av grov antisemitism och förintelseförnekelse, något som naturligtvis inte hör hemma i ett utbildningsorgan.

Att Sverige röstade nej var en positiv överraskning för även om det framförallt Folkpartiet och Kristdemokraterna finns många Israelvänner så har den ansvarige ministern Carl Bildt varit rätt så fientligt inställd . Förmodligen så pressades han av de mer Israelvänliga i regeringen att rösta på det här sättet.

Däremot så lär man dock tyvärr inte som USA dra in sitt finansiella stöd till UNESCO på grund av det här, vilket varit en mer meningsfull åtgärd. Det kan förväntas att Obamaadministrationen kommer försöka blockera indragandet av stödet, men eftersom alla budgetposter kräver kongressens stöd och eftersom att det finns en förkrossande majoritet i kongressen för att dra in stödet så lär det ändå bli av.
Eftersom USA står för 22% av UNESCO:s budget lär det bli kännbart för organisationen.