tisdag 19 november 2013

"Time out"= lagligt svindleri

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani misstänks för bedrägeri med biståndspengar och ska nu därför ta "time out". Om hon är skyldig eller ej till det hon anklagas för vet jag inte, det får vi se vad den rättsliga utredningen kommer fram till.


Det faktum att hon inte bara tar "time out" utan också säger att hon inte kommer kandidera nästa år för omval antyder dock att anklagelserna förmodligen inte är helt ogrundade (hade de varit det hade hon hunnit bli rentvådd långt innan valet). Vad som är särskilt anmärkningsvärt är dock att vad som menas med "time out" tydligen är att hon ska sluta arbeta-men fortsätta kvittera ut riksdagslön, som ligger på 60000 i månaden. Hon ska alltså få betalt för att vara ledig.

 Notera att detta inte alls är jämförbart med att kvittera ut semesterersättning när man har semester, för att alla arbetsgivare är skyldiga att avsätta pengar för detta och man får pengarna förr eller senare oavsett om man tar ut semester eller ej, vilket innebär att man får lägre inkomst om man tar ut semester.

Al-Sahlani, liksom andra politiker som tagit "time out", får däremot samma inkomst trots att hon inte arbetar. Till skillnad från det hon anklagas för är detta lagligt då det inte förekommer krav på riksdagsledamöter att göra något för att få ut full lön. I så gott som alla andra yrken krävs att man faktiskt arbetar för att få ut lön, men inte för riksdagsledamöter. Detta system innebär ett större svindleri än det bedrägeri Al-Sahlani anklagas för.