onsdag 27 november 2013

Möjliggör frivillig extraskatt

Ett antal vänstersympatiserande höginkomsttagare, exempelvis Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson, skådespelaren Claes Malmberg och nu senast tidningen Resumes redaktör Claes de Faire har gjort mediautspel där de deklarerar att de minsann inte vill ha regeringens skattesänkningar. Det tycks vara "inne" bland rika socialister att komma med såna utspel.

Så här skriver då De Faire:

Jag vill att regeringen återkallar de 600 kronor som jag fick i onsdags och upprättar en fond. Pengarna behövs mer på annat håll.
I skolan som får allt tuffare att hjälpa våra barn.
De barn som växer upp under fattigdom.
Till järnvägen.
Inte till Claes de Faire.

Det där med att upprätta en fond är faktiskt ingen dum idé. I Sverige är det märkligt nog inte möjligt att betala in mer till Skatteverket än vad lagen kräver att du ska betala. I USA är det som kontrast möjligt att göra det.

Den möjligheten borde finnas även i Sverige så att Claes de Faire och alla andra rika socialister kan visa att de menar allvar när de säger att de vill betala mer i skatt och att det inte bara är något de skriver för att få uppmärksamhet och stödja vänsterpolitik.

Att döma av erfarenheten från USA där endast väldigt små belopp kommit in (summorna varierar mycket från år till år, men det handlar i snitt om bara några få miljoner dollar om året, väldigt lite för ett så stort land som USA) så skulle detta troligen inte generera några större intäkter för staten, så det är inte huvudskälet för att upprätta en sådan möjlighet.

Huvudskälet är att då skulle Claes de Faire och andra socialistiska avslöjas som hycklare, ungefär som Warren Buffett, mångmiljardären som länge propagerat för att rika amerikaner som han själv borde betala mer i skatt men ändå vägrat betala in någon extraskatt, avslöjats som hycklare.

1 kommentar:

Magnus i Solna sa...

Claes de Faire och övriga som klagar kan ju börja med att ta ut lön istället för att ta utdelning från sitt företag...
Iaf enligt detta: http://denrodgronaroran.wordpress.com/2013/11/27/oppet-brev-till-rodgrona-som-gillar-claes-de-faire/