onsdag 10 juli 2013

Om Citygross vinsatsning

Efter beslut i EG-domstolen är det sedan 2008 lagligt att beställa alkohol från utlandet via Internet, förutsatt att svensk alkoholskatt och moms betalas och att samma försäljningsregler som gäller på Systembolaget (angående bl.a. att den som köper måste vara minst 20 år) tillämpas.

Detta beslut innebar en viss uppluckring av Systembolagets monopol då man nu till skillnad från tidigare inte behövde fysiskt resa utomlands för att köpa alkohol utomlands. Till skillnad från när man fysiskt reser utomlands måste man fortfarande betala svensk skatt så den innebär ingen laglig inskränkning av alkoholbeskattningen men däremot en inskränkning av Systembolagsmonopolet.

Det Sveriges fjärde största butikskedja, CityGross, nu gör, att erbjuda kunderna möjlighet att beställa vinlådor tillsammans med matkassar, innebär inte någon ytterligare inskränkning. Som jag förstår det innebär det inte en möjlighet att bara gå in på en CityGross-butik och omedelbart få med sig de där vinlådorna samtidigt som man uttrycker sitt intresse för att köpa det (på motsvarande sätt som man kan på Systembolaget), utan man måste alltså precis som matkassarna beställa i förväg.

Jag har därför svårt att se hur Systembolaget ska kunna vinna i sin stämning mot CityGross. Det de erbjuder är i grunden samma sak som varit lagligt i 5 år, med enda skillnaden att här kombineras beställningen av vin med en beställning av en matkasse.

Att Systembolaget finner det så upprörande beror nog dels på att det här innebär att fler får upp ögonen för den lagliga möjligheten att beställa alkohol via Internet (många är nog inte medvetna om det) men framförallt för att det är en matbutikskedja som anordnar det.

Det senare kan nämligen leda till att fler börjar uppleva det som naturligt att köpa in alkohol på samma ställe som de köper in mat, på motsvarande sätt som gäller i nästan alla andra länder (det är bara i de nordiska länderna förutom Danmark samt i vissa amerikanska delstater och kanadensiska provinser som detaljhandelsmonopol finns) . Och då kan stödet för monopolet urholkas. Att Systembolagsledningen är oroad av det är förståeligt, men det är också varför vi liberaler bör glädjas över det, trots att det inte direkt innebär någon ökad tillgänglighet.

1 kommentar:

Kapitalist sa...

Krogar tvingas sälja mat för att få sälja alkohol, men med butiker är kravet tydligen det motsatta. Staten driver ju inte så många alkoholserverande krogar. Casinot, personalrestauranger, mässar inom försvaret och ambassaderna är de enda jag känner till.