fredag 26 juli 2013

Arbetare tjänar på om folk köper deras produkter

Under rubriken "låt inte druvplockarna betala din fredagsfylla" skriver Siri Källgren att druvplockare i Sydafrika är underbetalda och menar att

Ett vin som kostar 129 kronor för tre liter - motsvarande fyra flaskor - (Zumbali) kan aldrig ge den som plockar druvorna en okej lön att leva på. 

Tur då att en Zumbali-3 liters förpackning i själva verket kostar 144 kronor......

Det mest intressanta är dock inte att hon har dålig koll på de faktiska vinpriserna. Det mest intressanta är att själva premissen för artikeln är felaktig. Och då syftar jag inte på antagandet att man dricker viner just på fredagar. Utan på att hon antyder att det skulle vara bra för druvplockarna om folk slutade köpa de viner som görs av de druvor som de plockar.

Om så skedde skulle druvplockarna bli arbetslösa. Och blir de arbetslösa så blir det inte bara så att vissa inte får någon lön alls, det är också rimligt att anta att det blir en nedåtpress på lönerna för de arbetare som inte förlorar sina arbeten.

Om det däremot är så att fler köper vinerna så ökar efterfrågan på arbetskraft varpå lönerna pressas uppåt.

Jag ser ingen anledning att favorisera druvplockare i Sydafrika framför druvplockare i andra länder, men bryr man sig verkligen om dem så bör man öka snarare än minska inköpen av deras viner.

Inga kommentarer: