lördag 23 mars 2013

Skattesmitare för högre skatter

I motsats till Danmark, planerar Finland att höja skatten på alkohol, liksom skatten på tobak och godis. Visserligen ska de förväntade intäkterna användas till ett gott syfte, att sänka bolagsskatten, men det är ändå i grunden negativt, dels för att det inskränker friheten och dels för att det leder till ökad införsel/smuggling.

I Finlands fall sker det inte i någon nämnvärd utsträckning med Tyskland (som i fallen Danmark och Sverige) eftersom Tyskland geografiskt ligger för långt borta. utan här är det i första hand frågan om Estland. I allra nordligaste Finland så sker det också en viss gränshandel med Sverige, vilket är varför Systembolaget i Haparanda har högst försäljning per invånare tillsammans med gränskommunerna vid gränsen mot Norge.

Redan idag ligger nämligen enligt denna artikel i Finlands största svenskspråkiga tidning, Hufvudstadsbladet, ligger skatten på en liter starköl på €1.44 i Finland, att jämföra med motsvarande mindre än en euro i Sverige,  €0.30 i Estland och endast €0,09 i Tyskland.

Då denna skattehöjning lär öka den redan stora gränshandeln ytterligare så lär skatteintäkterna öka betydligt mindre än vad de finländska politikerna antar, ja de kanske inte ökar alls.

Jag såg förresten i nämnda artikel i Hufvudstadsbladet ett perfekt exempel på vissas hyckleri i denna fråga. De noterar att de som kommer tillbaka till Helsingfors från Estlandsfärjan nästan alla har med sig stora mängder alkohol. De intervjuar en kvinna vid namn Tiina Listo som inhandlat stora mängder whiskey, likör och rödvin. När de senare frågar henne vad hon tycker om den föreslagna höjningen säger hon sig vara för den eftersom "vissa dricker för mycket" och "de som konsumerar sprit kan gott och väl betala mera skatt". Detta från en som rest till ett annat land för att få betala lägre skatt när hon köper sprit!

Det tycks vara väldigt lätt att förespråka högre skatt när man själv är skattesmitare.....