måndag 11 mars 2013

Låter bra, men...

Anders Borg lovar i en debattartikel i DI att försöka öka det allt för låga bostadsbyggandet  genom sänkt skatt på byggande och minskade regleringar. Menar han allvar så är det mycket bra då framför allt regleringarna är något som fördyrar, försenar och förhindrar byggande. Jag förhåller mig dock skeptisk tills jag ser de konkreta förslagen. Artikeln talar nämligen bara om skatter och regleringar i allmänna termer, och ger nästan inga konkreta exempel.

Vi har ju sett detta när allianspolitiker gång på gång talat om behovet att minska regelkrånglet för småföretagen, men när det kommit till kritan har bara väldigt få regler försvunnit för småföretagen. Problemet är att regleringar kom till av särskilda anledningar, och politiker har svårt att utmana dem.

I DN i lördags publicerades exempelvis en debattartikel från en utvecklingsfientlig "landskapsarkitekt" som försvarar att regler som förhindrar byggande vid vatten och byggande på höjden för att sånt enligt hans irrationella preferenser "hotar livskvaliten". Varför det skulle vara livskvalitetssänkande förklarar han inte utan det handlar tydligen bara om hans irrationella estetiska preferenser.

Detta är annars två konkreta exempel på regleringar, som mossiga landskapsarkitekters invändningar till trots, borde avskaffas så snart som möjligt. En fråga man kan ställa till Borg är då: vill han ta bort restriktioner mot byggande vid vatten och på höjden? Om inte, exakt vilka regleringar vill han ta bort? Kan han inte presentera konkreta exempel på regleringar som ska bort så är denna debattartikel bara tomma ord avsedda att skapa intrycket att han gör något, när han faktiskt inte gör det. Jag hoppas det inte är så, men tyvärr förefaller det troligt.