lördag 24 december 2011

Större glädjedödare än Buzz Killington

God jul till alla läsare. Det blir troligen inga fler inlägg idag särskilt då som jag ändå vet att få lär vara intresserade under kvällen av det, men under juldagen eller annandagen lär det bli fler inlägg. Tills dess rekommenderar jag följande citat från Johan Ingerö om julens glädjedödare och min kommentar efteråt:

Johan Ingerö på SvD ledarblogg har en bra artikel om två av julens glädjedödare-fanatiska och påträngande feminister och nykterister:

"Bakgrunden är alltså att Lego, som i dag lockar fler pojkar än flickor, nu vill slå sig in i den senare gruppen....

...Det finns ett mycket enkelt sätt att ta reda på om Lego har rätt eller fel, nämligen att luta sig tillbaka, sluta hyperventilera och se vad ungarna faktiskt tycker om leksakerna. Antingen har Lego rätt, och då kommer deras nya kvinnliga kunder att ha fått ytterligare något roligt att leka med. Alternativt har Lego helt fel, och då kommer företaget att förlora pengar. Det borde inte vara någon stor sak.

Men Legos slutsatser om pojkars och flickors skilda preferenser är i sig provocerande, i kraft av sin blotta existens. I feministiska kretsar är man (f’låt, är en) övertygad om att skillnader mellan könen är en rent social konstruktion. Och enbart insikten om att den synen inte delas av alla är mer än vad vissa kan bära. Så kan man i DN i dag även läsa om hur ”Julen är ett bakslag för jämställdheten” eftersom den ”kan göra flickor extra rosa”.

Men ursäkta så j-a mycket då.

Detta med färger är tydligen något som många har åsikter om. Under vinjetten ”en vit jul” kräver IOGT-NTO, denna av andra människors alkoholvanor besatta organisation, att alla ska fira julen utan öl och snaps. För ”barnens skull”, naturligtvis.

Marcus Birro, en av ambassadörerna för den vita julen, skriver att ”redan det första glaset vin för oss till monster”. Vilket inte är sant. Möjligen gör det honom till ett, men alla har faktiskt inte alkoholproblem. Den som utan problem kan tygla sin alkoholkonsumtion skadar inte sina barn genom att snapsa till julskinkan.

Julen sägs vara barnens högtid, men det är tydligt att såväl feminister som nykterister försöker göra den till sin. De beter sig ungefär som den där sura mostern som ingen egentligen gillar men ändå pliktskyldigt bjuder, väl medvetna om att hon kommer sabba stämningen med sura kommentarer om barnens kläder och de vuxnas brännvin."

----

Man kan rent utav säga att fanatiska feminister och nykterister är större glädjedödare än Buzz Killington ("buzz killer" är för dem som inte visste det ett amerikanskt slanguttryck som betyder glädjedödare, därav namnet. Relevant att veta är också att klippet föregicks i det ursprungliga avsnittet av att karaktären Peter Griffin anklagade sin fru Lois för att vara "a bigger buzzkill than Buzz Killington" varpå denna förklarande scen visades):