onsdag 14 juli 2010

Varför TV-licensen bör avskaffas

Det finns för det första anledning att ifrågasätta behovet av så kallad "public service"-TV. De få gånger då anhängarna försöker rättfärdiga det så framför de ofta argumentet att utan "public service" skulle alla sändningar bestå enbart av såpoperor, dokusåpor och annan "tingel tangel"-TV. Men det är ju knappast något hållbart argument dels för att SVT själv sänder den typen av program, och dels för att det finns all anledning att tro att även frivilligfinansierad TV skulle sända nyheter och annan seriös samhällsbevakning. Folk efterfrågar faktiskt det och mycket riktigt ser vi många såna program i privata kanaler i Sverige och utomlands.

De enda program som troligen inte skulle sändas utan "public service" är smala program för kultursnobbar och etniska minoriteter. Men jag tycker inte att man bör tvångssubventionera såna program då de inte fyller någon positiv funktion. Dessutom, om man nu nödvändigtvis måste ha den typen av program vore det faktiskt mycket enklare och mycket billigare att subventionera privata kanalers sändningar av det med det belopp som krävs för att de ska bli lönsamma.

Förvisso kan vissa privata mediers samhällsbevakning vara skräp, vilket Aftonbladet är ett extremt skräckexempel på, men generellt sett får nog faktiskt statstelevisionens och statsradions samhällsbevakning vara minst lika dålig som privata mediers. Och medan vi som inte vill kan avstå från att understödja Aftonbladet kan ingen (åtminstonde inte på laglig väg om man inte vill avstå från att se på andra kanaler och på filmer och andra inspelningar) avstå från understödja SVT.

Det finns med andra ord ingen som helst rationell anledning att ha "public service"-TV. Men även om det är irrationellt så är det onekligen så att "public service" blivit en slags helig ko i svensk politik som samtliga riksdagspartier, ja, i princip samtliga partier överhuvudtaget förutom [Klassiskt] Liberala Partiet, ställer sig bakom.

Så om vi då lämnar frågan om berättigandet för "public service" därhän, finns det då inget sätt att förbättra systemet. Jodå, genom att skrota Radiotjänst och den TV-licens som den onödiga myndigheten driver in.

TV-licens är trots allt en skatt, en skatt på innehav av TV-apparater, så det skulle gå att spara de 164 miljoner som Radiotjänst kostar genom att lägga ner Radiotjänst och låta TV-skatten gå via den normala skattesedeln. Genom detta uppstår en direkt samhällsekonomisk vinst på 164 miljoner.

Flera andra vinster skulle dessutom uppstå i och med att många som idag får betalningsanmärkningar och problem med Kronofogden undviker dessa problem, samtidigt som vi inte sulle riskera att förlora ministrar på grund av frånvarande betalning.

Med tanke på att regeringen Reinfeldt upplevt det senaste problemet i högre grad än andra (ni kommer kanske ihåg Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilo) så hade man kunnat hoppats att de skulle ha tagit tag i frågan. Men inget har hänt, kanske delvis paradoxalt nog just på grund av dessa problem, och en orädsla att ses som fientlig mot den heliga kon "public service".

Med tanke på att moderaterna och folkpartiet sedan länge sagt sig vara positiva till att slopa "TV-licensen" och med tanke på att de nya mer liberala centern knappast kan vara positiv till det och med tanke på att kristdemokraterna ifjol fattade beslut om att avskaffa den så borde det vara enkelt även politiskt för alliansregeringen att driva igenom denna ur rationel synvinkel helt självklara åtgärd.

Vi får hoppas att fler sätter press på politikerna ifrågan så att alliansen om den blir omvald kan göra slag i saken.