tisdag 13 juli 2010

Littorin bör stämma Aftonbladet för förtal

Ärligt talat bryr jag mig inte i sig om Littorin köpt sex eller ej då det inte angår mig. Men då andra bryr sig och i och med att detta påstående därför kan påverka valutgången så bör det ändå kommenteras.

Aftonbladets bevisning är, som är typiskt för en så pass sliskig blaska som Aftonbladet, synnerligen tunn. En anonym kvinna påstås hävda att hon för flera år sedan sålde sex till Littorin. Det enda "beviset" är att hon i en adressbok sägs ha ett allmänt känt telefonnummer till Littorin.

På den uppenbara frågan om varför hon går ut med det först nu, mer än 4 år efter det påstås ha hänt och långt efter det juridiskt preskriberats och därmed lägligt nog inte kan rättsligt prövas, är att hon sägs först nu ha kännt igen Littorin. Vilket är en synnerligen märklig förklaring då Littorin de senaste månaderna varit så gott som helt frånvarande från medierna medan han däremot var väldigt framträdande första året efter regeringsskiftet (då det påstådda "brottet" inte var preskriberat).

Eftersom den påstådda sexsäljande kvinnan inte vill gå ut med sitt namn vet vi för övrigt inte ens om hon är en verklig prostituerad kvinna. Hon kan lika gärna vara en SSU:are som fantiserar fritt, eller för den delen så kan reportern ha hittat på det hela själv. Det vore isåfall inte första gången för Aftonbladet, som exempelvis 1998 betalade ett antal nazister för att posera hotfullt utanför Alexandra Pascalidous och dåvarande polistalesmannen Claes Cassels bostäder, och som ifjol på synnerligen tunna grunder fantiserade ihop en förtalshistoria mot den israeliska försvarsmakten som byggde på den klassiska antisemitiska blodsförtalsmyten ("blood libel").

Bevisningen håller med andra ord pinsamt dålig nivå och vi kan med andra ord vara säkra att om det hade prövats i domstol hade Littorin frikänts. Nu kan dock inte ett sådant frikännande ske eftersom brottet är preskriberat. Littorin kan och bör däremot pressa för ett indirekt frikännande genom att stämma Aftonbladet för förtal, helst då som Dick Erixon föreslår, i Storbritannien där skadeståndsbeloppen är mer kännbara. Det är nog enda sättet att få den sliskiga skvallerblaskan Aftonbladet att skärpa sig. Littorin lär dock knappast göra det eftersom han förståeligt men beklagligt vill lägga det hela bakom sig.