fredag 11 oktober 2013

S kan bilda ny minoritetsregering om de vill

Traditionellt sett när Socialdemokraterna bildat regering, mellan 1932-76, 1982-91 och 1994-2006 så har det alltid varit som minoritetsregering med (S) som enda parti, förutom under andra världskriget då alla partier utom VPK ingick i en nationell samlingsregering, samt den korta perioden 1968-70, då man hade egen majoritet.

Det har alltid varit, och är nog fortfarande, Socialdemokraternas förstahandsval om de får regeringsmakten. Det som gjort att många trott att det inte kommer hända igen är att ett av de partier som ingår i dess regeringsunderlag, Miljöpartiet, insisterat på att ingå i regeringen. Efter 2002 års val, då de borgerliga och Miljöpartiet tillsammans var större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans hotade man fälla Göran Perssons regering om man inte fick ministerposter och sa att man inte längre skulle finns sig i att enbart vara stödparti. Persson såg dock igenom deras bluff och sa nej till kravet och sa att om de inte gillade det så får de väl försöka bilda regering med de borgerliga. Samtal fördes också
mellan Miljöpartiet och de borgerliga om det, men de stora sakpolitiska skillnaderna förhindrade det, och Socialdemokraterna förblev ensamt regeringsparti.

Sedan dess har Miljöpartiet med ännu större bestämdhet krävt att få ingå vid en rödgrön valseger, något Mona Sahlin tog på så stort allvar att hon öppet gick med på kravet. Efter en revolt från partivänstern så togs sedan även Vänsterpartiet med, något som slutade med storförlust 2010.

Eftersom det slutade så dåligt för de rödgröna 2010 så kommer man inte samordna sig 2014 på motsvarande sätt, men Miljöpartiet fortsätter att kräva att få ingå i regeringen vid rödgrön valseger och nästan alla antar att det blir så.

Kanske blir det också så, men om de ville så skulle Socialdemokraterna kunna bilda minoritetsregering igen. Anledningen är att de borgerliga har sagt att om de rödgröna tillsammans blir större än alliansen då kommer de att lägga ned sina röster när Stefan Löfven väljs till statsminister. Som det ser ut kommer Vänsterpartiet också lägga ned sina röster till en S-ledd regering. Det innebär att enbart Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kommer att rösta emot, och då det är mycket osannolikt att de tillsammans skulle få fler röster än Socialdemokraterna så skulle Socialdemokraterna återigen kunna ensamma bilda minoritetsregering.

Inga kommentarer: