fredag 24 februari 2012

Reflektioner om Estelle & "monarkin"

Vad ska man då säga om att födseln av en liten flicka (som får det lite udda namnet Estelle) helt dominerat mediabevakningen de senaste dagarna?

Först så bör man glädjas med och gratulera Victoria och Daniel för att deras familj fått ett önskat tillskott, och i grunden är det även bra för hela Sverige när det föds fler barn, men å andra sidan föds det faktiskt i genomsnitt strax över 300 barn per dag i Sverige så detta enda barn gör inte någon större skillnad.

Vilket för oss till den andra punkten. Varför ska just denna flicka behandlas som om hon vore mer värd än andra barn? Förklaringen är självfallet att hon är tronarvinge, men det leder oss till frågan om varför ska någon vara tronarvinge.

Victoria må vara en sympatisk person, och det blir troligtvis Estelle också när hon blir äldre, men det räcker verkligen inte som rättfärdigande. "Monarkin" (då monarki betyder envälde är det egentligen ingen monarki likt det var för några århundraden sedan eller som det fortfarande är i t.ex. Saudiarabien) är idag helt överflödigt, vi skulle kunna avskaffa det och ersätta det med ingenting (titeln som statschef kan helt enkelt överföras till statsministern) och ingen nödvändig eller önskvärd syssla skulle bli ogjord eftersom kungen eller i framtiden drottningen inte gör något annat än att bara finnas där för kamerorna och inneha sin titel.

Det är också principiellt fel att någon ska vara under sin livstid garanterade ett lyxliv finansierat av skattebetalarna enbart på grund av vilka deras föräldrar är. Vissa kanske skulle kanske jämföra det med arv eller att personer som Kinneviks Christina Stenbeck eller Hennes & Mauritz Karl-Johan Persson som fått VD-poster på basis av att de hade Jan Stenbeck respektive Stefan Persson som fäder, men skillnaden var att där är det föräldrar som väljer att ge pengar och uppdrag i företag de äger till sina barn, medan i det här fallet så handlar det om att skattebetalare tvingas finansiera en viss familjs lyxliv enbart på basis av vilka gener de har.

Det råder alltså ingen tvekan om att "monarkin" är principiellt fel för oss liberaler, men å andra sidan är kostnaden för det hela rätt så försumbar jämfört med allt annat slöseri i statsbudgeten. Jämför exempelvis de 100 miljoner som kungafamiljen får med de 35 miljarder som diktaturer av varierande vidrighet får så framstår frågan om avskaffandet av "monarkin" som en närmast trivial fråga.

Till sist kan jag, som ofta kollar in olika svenskfinländska tidningars på nätet notera att Ålandstidningens ledarredaktion föreslår att Ålands "regering" ska överlämna en champagneflaska till Estelle. Det bör de i så fall göra i Åland, för här i Sverige är det förbjudet att överlämna drycker starkare än folköl till 18-åringar (I Finland, inklusive Åland, är det bara starksprit som de har 20-års gräns på, drycker med alkoholhalt under 22% är det 18-års gräns på).