lördag 23 juli 2011

Norges Timothy McVeigh

Tvärtom vad som de första tecknen (inklusive meddelanden från inte mindre än två islamistiska organisationer om att de låg bakom det) antydde var det inte islamister som låg bakom bombdådet i Oslo och massakern i Arbeiderpartiets ungdomsförbunds läger, utan det var någon som sade sig vara anti-islamist, Anders Behring Breivik.

Dåden var förstås ondskefulla, men till sin utformning var de ett exempel på ondskefull genialitet. Genom att först genomföra ett bombdåd som distraherade polisen och genom att klä ut sig till polis skapade Breivik en förevändning för att samla så många som möjligt i lägret kring sig som han kunde döda samtidigt som hans falska polisuniform kunde lura många som såg honom senare att lita på honom just innan han sköt dem, vilket förklarar varför han lyckades döda så många som över 80. Vid de flesta skottdåd i USA och andra ställen brukar som kontrast bara 20-30 personer på sin höjd dödas.

Breiviks genialitet när det gäller utformningen kontrasterar samtidigt inte bara med hans psykopatiska kallblodighet utan också med hans idioti när det gäller analysen av effekten av hans dåd. Att döda nära 100 norska socialdemokrater lär knappast i sig ändra något politiskt när det finns mer än en miljon andra, samtidigt som det kommer att skapa sympati för de norska socialdemokraterna och avsky för och repression mot det nationalistiska läger han tillhörde, något som i effekt på samhället betyder långt mer än cirka 100 socialdemokraters bortgång.

Bombdådet i Oslo påminner i mycket om Timothy McVeighs sprängning av den federala byggnaden i Oklahoma City den 19:e april 1995. Båda troddes först vara islamistiska, men visade sig senare vara gjorda av "högerextrema" vita män. Bomben i Oslo tycks också likna den i Oklahoma City i det att den bygger på konstgödsel, enligt den formel som nazistgurun William Pierce raskrigsroman The Turner Diaries beskrev.

Motivet för McVeigh var att han ville hämnas federala myndigheters massaker av medlemmarna av en kristen sekt utanför Waco, Texas på dagen 2 år tidigare, medan Breiviks motiv tycks ha varit att hämnas vänsterns "terroriserande" av "politiskt konservativa", med vilket han förmodligen syftar på extremvänsterns mötesstörningar mot grupper de inte gillar.

McVeighs dåd gjorde att den kritik av en stark statsmakt som uttrycktes av motsvarigheten till dagens Tea Party-rörelse förklarades skyldiga för dådet varpå det kom att undertryckas. Breiviks dåd lär på motsvarande sätt stärka de rörelser han var emot, samtidigt som de rörelser han sa sig vara för lär försvagas.