tisdag 1 oktober 2013

Så ledarskribenter får ljuga?

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson har ett högt tonläge i inlägget "en partiledare får faktiskt inte ljuga" och säger att det finns "en särskild plats i helvetet" för Göran Hägglund (notera hur hon för övrigt uttrycker sig lika religiöst som en kristdemokrat!) eftersom han "ljuger" om att resurserna för "skola, vård och omsorg" ökat.

Hon har i och för sig en poäng i att det är missvisande att inte justera för inflation och befolkningstillväxt, vilket Hägglund inte gjorde. Men faktum kvarstår att den offentliga konsumtionen, där utgifter för "skola, vård och omsorg" ingår ökat under alliansregeringen.

Under första halvåret 2006 var den offentliga konsumtionen 374 miljarder, under första halvåret 2013 var den 483 miljarder, en nominell ökning på 29%. Givet en folkökning på 5% och en inflation på 13% så innebär det en real ökning per invånare med 9%.

Notera också att denna ökning är snabbare än BNP-ökningen. Första halvåret 2006 utgjorde offentlig konsumtion 25,8% av BNP, en andel som steg till 27,1% första halvåret 2006. Andelen av våra ekonomiska resurser som går till "skola, vård och omsorg" har alltså stigit betydligt, motsvarande 5% snabbare (27,1/25,8) än BNP

(Källa till alla siffror är SCB:s statistikdatabas ).

Hur man än räknar så är Petterssons påståenden direkt felaktiga. Eller för att uttrycka det som hon skulle ha uttryckt det så finns det en särskild plats i helvetet för en lögnare som hon.


Inga kommentarer: