fredag 25 oktober 2013

Ränteavdraget borde slopas

Att vänsterpartiet skulle ha den sundaste inställningen i en fråga var då något jag aldrig trodde jag skulle få se, men de är faktiskt de enda som förespråkar den rationella åtgärden att begränsa avdragsrätten för skuldräntor (dock tvivlar jag på att de vill genomföra den sänkning av kapitalinkomstskatten som krävs för att bevara skattesystemets symmetri)

Näst efter avreglering av byggandet är det den mest rationella åtgärden för att begränsa skuldökningen. Att som vissa partier istället förespråka mer av fyrkantiga administrativa regler kring exempelvis amorteringskrav skapar ett ekonomiskt absurt system att staten subventionerar vissas lånande samtidigt som man förbjuder andras. Tydligen är dock rädslan att stöta sig med storstadsförorternas högbelånade medelklass viktigare än att ekonomin fungerar bra.


1 kommentar:

flute sa...

Ett problem som jag ser det är att räntorna är avdragsgilla mot förvärvsinkomst. De borde vara avdragsgilla enbart mot inkomst av kapital, om man nu är mån om symmetrier i skattesystemet. Gör man räntorna avdragsgilla endast mot kapitalinkomster behöver man inte sänka skatten på inkomst av kapital av några symmetriskäl.
För övrigt är det just nu ett lysande läge att ta bort ränteavdraget, då boräntorna är rekordlåga och det därmed inte skulle ge så stor effekt för de belånade hushållen som vid ett högre ränteläge.