fredag 20 juli 2012

Franska socialister förstår inte sitt eget bästa

Frankrikes nya socialistiska budgetminister Jerome Cahuzac kritiserar den mycket höga lön, 15 miljoner euro  per år, som Zlatan Ibrahimovic lyckats förhandla till sig när han övergår från Milan till Paris Saint-Germai (PSG).

Kritiken är märklig av två skäl. För det första är det inga låg- eller medelinkomsttagare* som betalar Zlatans lön utan den superrika oljeschejk i Qatar som äger klubben. Det handlar alltså, i den mån Zlatan får behålla lönen,  om en omfördelning från en miljardär till en miljonär något som måste anses positivt ur jämlikhetsperspektiv.

Dessutom så är det ju så att den nya socialistregeringen i Frankrike infört en marginalskatt på 75% på årsinkomster över 1 miljon euro. Om vi räknar med en skatt på 40% på den första miljonen så innebär det att av de 15 miljoner som den qatariska oljeschejken betalar för Zlatan så innebär det att den franska staten får 10,9 miljoner euro, medan Zlatan "bara" får behålla 4,1 miljoner euro.

Som budgetminister i denna franska stat borde Cahuzac vara väldigt glad över de 10,9 miljoner euro som de får från Qatar, men uppenbarligen förstår han varken att hans stat gynnas eller att även Zlatans nettolön är positivt ur jämlikhetsperspektiv.

*=det kan ju hävdas att personer med måttliga inkomster indirekt betalar det när de köper biljetter till PSG:s matcher men för det första är det frivilligt för dem att avstå en del av sina måttliga inkomster till PSG och för det andra så hade en lägre löneöverenskommelse likafullt bara inneburit att den superrika qatariska oljeschejken varit ännu rikare och Zlatan och franska staten fattigare, medan de som väljer att spendera sina pengar på fotbollsmatcher varit lika fattiga.